topp-bilde

Slik bruker du TU VR

13:26 14.07.15 av Eirik Helland Urke

VIRTUAL REALITY

Beta!

...

TUVR er vår første spede satsing på journalistikk i Virtual Reality - formatet. Det er tilpasset nye VR-briller som gir deg følelsen av å være et helt annet sted. Denne teknologien har foreløpig mange begrensninger, og fortsatt har kun de færreste tilgang på slike briller. Derfor fungerer TUVR også i vanlige nettlesere på mobil, nettbrett og skrivebordsmaskiner. I tiden framover vil vi eksperimentere med ulikt innhold og en stadig oppdatert VR-teknologi, både redaksjonelt og kommersielt.

Vi ber om forståelse for at dette er å regne som et eksperimentelt prosjekt, der ulike feil og manglende kompatibilitet med forskjellige mobiler og dingser må påregnes. Dette kan også variere fra prosjekt til prosjekt.

Ta kontakt med Multimedia-ansvarlig Eirik Helland Urke hvis du har forslag til forbedringer, samarbeid, nye prosjekter eller andre innspill.

Slik bruker du TUVR

UTEN VR-BRILLER:

Klikk på opplevelsen du vil se, og den skal komme opp direkte i fullskjermvisning. Hvis det er en Youtube-spiller må du klikke på Play-ikonet for å komme igang, og bruke Youtube-appen hvis du er på mobil eller nettbrett. Du kan nå peke og dra i bildet for å se deg rundt. Noen ganger kan du finne mer informasjon eller linker videre inne i bildet.

MED VR-BRILLER:

TUVR er testet med følgende VR-briller, som alle krever litt ulike innstillinger:

• Oculus Rift (DK2)
  • Samsung Gear VR
  • Google Cardboard
  • Zeiss VR One

Det bør også fungere med lignende VR-briller som følger de samme grunnprinsippene, feks Oculus Rift DK1 eller Homido.

Husk: Dette er fortsatt eksperimentell teknologi. Du vil oppleve at pikslene på skjermen er synlige, og bevegelsesuskarphet i bildet når du beveger på hodet. Dette vil bli bedre etter hvert som teknologien utvikler seg. Ta alltid backup av mobil og datamaskin, og installer all programvare på eget ansvar. Når det er sagt, kjenner vi ikke til problemer med den programvaren som er nevnt her.

Slik gjør du:

Les informasjonen om din VR-brille i teksten under. Hvis det er en Youtube-spiller må du bruke Youtube-appen for iOS eller Android-mobiler. Pek/klikk på brilleikonet til høyre på skjermen for å gå i VR-modus. Trykk på bildet midt på skjermen hvis dette kommer opp.

Sett mobilen i brillene (eller ta på deg Oculus Rift) og få VR-opplevelsen!

Oculus Rift:

Her trenger du en nettleser som støtter WebVR, noe som ikke er standard i dag. Disse støtter WebVR pr i dag:

Chrome - Chromium

FireFox - MozVR

Samsung Gear VR:

Last ned appen Package disabler for å kunne bruke andre apper enn Gear VR. Huk av for "Gear VR Service". Deretter kan du gå tilbake til TU VR for å finne opplevelsene du ønsker.

Google Cardboard, Zeiss VR One og lignende produkter:

Kan brukes direkte. Still inn mobilen slik at skjermen ikke skrur seg av for fort, og om ønskelig sett i flymodus eller tilsvarende for å ikke bli forstyrret.